Hagyományos vagy újabb otthoni TV?

Otthoni szórakoztatás
Otthoni szórakoztatás

A televíziózás az egyik legközkedveltebb szabadidős tevékenység hazánkban és rengeteg más fejlett országban is. Az első TV az 1930-as években jelent meg. Sokáig csak pár házban volt elérhető a TV, csak pár csatornát lehetett fogni rajta és ezek is csak időszakosan sugároztak adást. A színes képről pedig ne is beszéljünk egy jó darabig.

A mai TV készülékek már jóval fejlettebbek, mint régebbi társaik. Általában, a mai háztartásokban még kétféle készülék található meg. A hagyományos elektronágyús-képcsöves TV és a modern Plazma vagy LCD TV. A hagyományos TV-k hátrányai, hogy sok helyet foglalnak, mivel a belső elektronika igen nagy és ennek viszonylag nagy ház kell, valamint a port is rendkívüli mértékben vonzza a képernyő, hiszen negatív töltésű. A hagyományos TV-ket egy dobozhoz lehetne hasonlítani, ami igen sok helyet foglal. A modern TV készülékek nem okoznak ilyen problémákat. Vannak TV-k, amelyek alig 3-4 centiméter vastagak, azonban hatalmas képernyőjük van és gyönyörű képet adnak. Ezek a készülékek képesek 720p-s HD, vagy jobb esetben 1080p-s full HD, avagy Blu-ray tartalmak lejátszására is. A plazma TV-k igen modern kialakításúak és nem egy készüléken megtalálható az USB csatlakozó, aminek a segítségével külső merevlemezről játszhatunk le videó vagy zenei tartalmat.

Az egyetlen kikötés, hogy a TV felismerje a fájlok kiterjesztését, amit le akarunk játszani. A modern plazmatévék fogyasztása is energiatakarékosabb, mint a hagyományos TV készülékeké. Számos plazmatévébe van beépítve az automatikus fényerőszabályzó, hogy az aktuális fényviszonyoknak megfelelően állítsa be a fényerőt, így a fogyasztást is csökkenti.