Mik azok a torrent oldalak?

torrent oldalak
Torrent oldalak

Bizonyára sokan hallottunk már a torrentezésről. Szintén nem kevesen vagyunk olyanok, akik felhasználói a torrent oldalak valamelyikének. De azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy miként működik a torrent, ezen kívül gyakran felmerülő kérdés, hogy legális-e az innen beszerzett tartalmak birtoklása. Egyszóval bűncselekményt követünk el akkor, amikor a torrent oldalakon a letöltés gombra kattintunk? Aki nem szeretné nagy dobra verni az online világban történő tevékenységének ezen részét, az akár el is rejtheti azt a kíváncsiskodók elől. A .torrent elnevezés a fájlkiterjesztést foglalja.

A torrent fájlok csupán hozzáférést biztosítanak a letöltendő tartalmakhoz. Torrent fájl hiányában a kliensen keresztül nem tölthetünk le tartalmat a számítógépünkre. A kliens az a szoftver (uTorrent, qBittorent stb.) amely torrent fájlon keresztül letölti a torrent oldalakról az adott tartalmat. A fájl olyan információkat tartalmaz, mint a letöltendő tartalmak lelőhelye és megkeresi a felhasználók közötti legjobb kapcsolatot a gyorsabb letöltéshez. A felhasználók tulajdonképpen egymás között cserélgetik a tartalmakat a torrent kliensen keresztül. Ezáltal, aki letölt valamit, az egyben fel is tölt, így osztva meg a többiekkel a tartalmat.

A torrent oldalak használata

A torrent oldalak nevét egyszerűen be kell gépelnünk a keresőbe. Általában regisztráció szükséges a belépéshez. A legtöbb oldal seed (feltöltés) kötelezettséget ír elő a felhasználóknak. Tehát egy letöltött tartalmat seed-elni kell a megadott ideig. Ez annyit jelent, hogy a torrent klienst nem kapcsoljuk ki a számítógépen, a feltöltés pedig automatikusan megtörténik.

Az torrent oldalak keresőjén keresztül szinte bármilyen tartalomhoz (filmekhez, zenéhez, programokhoz, játékokhoz stb.) hozzáférhetünk. A magáncélra történő torrentezés alapvetőleg nem bűntetendő, ha ez nem jövedelemszerzés céljából történik. Viszont a letöltéssel egyidejűleg a feltöltés, így a tartalom megosztása is megtörténik, ami viszont szerzői engedély nélkül illegális, ezért érdemes VPN-t használni a biztonságos torrendezéshez.