Mikor lehet szükség számítógép szervízre?

Számítógép szervíz

A modern számítógépek rendkívül jól vannak összerakva és számos biztonsági vonal gondoskodik arról, hogy a gépnek ne essen baja a mindennapokban. Megeshetnek azonban olyan váratlan dolgok, mint egy túlfeszültség vagy egy vírus, melyek kárt okozhatnak a gépekben, és ilyenkor lehet, hogy számítógép szervízre van szükség. Fizikai sérülések terén a túlfeszültség az egyik legnagyobb veszély, mely manapság a gépekre leselkedik.

Ha nincs biztosított elosztónk vagy aljzatunk, és jön egy vihar, akkor a számítógépbe és egyéb elektronikai eszközünkbe könnyen végzetes túláram érkezhet, mely jobb esetben csak a tápegységet süti meg, rosszabb esetben azonban a gép olyan alkatrészeit is, mint az alaplap, processzor, RAM, videókártya, stb. Ilyenkor a gépnek mindenképp szervízre lesz szüksége, hiszen alkatrészeket kell javítani, cserélni.

Sok gond szokott a szoftveres támadással is lenni, ha nem rendelkezünk megfelelő antivírussal és veszélyes helyekről töltünk le dolgokat. Számos vírus adatvesztést okoz, titkosítja fájljainkat, túlpörgeti az alkatrészeket és használhatatlanná teszi a rendszert, mely újratelepítést, formázást igényelhet. Ha adatvesztés következett be, akkor mindenképp számítógép szerviz kell, azonban egyéb problémák is felmerülhetnek.

A számítógép szerviz manapság a következőkben tud segíteni: általános javítások, operációs rendszerek telepítése, adatmentés, törölt adatok helyreállítása, sérült meghajtók javítása, vírusok, spyware, malware eltávolítása, karbantartás, tápegység csere, hardver és szoftver beszerzése, rendszergazdai feladatok megoldása, szerverek beüzemelése, törölt adat és sérült partíció helyre állítása, adatmentés, UEFI, BIOS és secure boot beállítás és frissítés, stb. Nincs igazából olyan feladat, melyet a modern szerviz ne tudna megoldani. Fontos azonban a költségekkel is számolni, ugyanis, ha túl sok mindent kell a gépen javítani, akkor lehet, hogy jobban megéri újat venni! A szerviz mindenesetre kis problémáknál jól jöhet.