A felsőfokú nyelvvizsga fontossága

A sikeres felsőfokú nyelvvizsga komoly felkészülés eredménye
A sikeres felsőfokú nyelvvizsga komoly felkészülés eredménye

Manapság egyre nagyobb probléma a nyelvtudás hiánya az embereknél. Még az egyetemeken is azt hallani, hogy nem kapják meg a diákok a diplomáikat, amíg nincs legalább egy felsőfokú nyelvvizsga a tarsolyukban. Egyrészről teljesen érthető a dolog.

A mai világban mindenkinek szüksége van legalább egy idegen nyelv ismeretére az anyanyelvén kívül. Miért is lehet erre szükség? Nemcsak azért, hogyha véletlen valaki megszólít minket az utcán és kérdez valamit, akkor tudjunk válaszolni, hanem mert bármikor, például munkaügyben szükségünk lehet ennek ismeretére.

Visszatérve kicsit az utcára, több olyan kísérlet is volt, hogy felmérjék az átlagpolgárok nyelvismeretét, vagyis elindult valaki és angolul kezdett el kérdezősködni.

A felmérés eredménye eléggé megdöbbentő volt, mert egy olyan nagyvárosban is, mint Budapest, jóval 50 százalék alatt maradt azok száma, akik csak válaszolni tudtak. Persze egy felsőfokú nyelvvizsga nem jelenti azt, hogy jól kiismerjük magunkat az adott nyelvterületen, de legalább az alapokat rendesen el tudjuk sajátítani.