A gamer számítógép lenyűgöző teljesítménye

Régi gamer PC belseje

Amikor beköszöntött az otthoni, asztali számítógépek korszaka, akkor nem létezett még csak egyetlen fajta és ez jó sokáig így is maradt, hogyha figyelembe vesszük, hogy éveken keresztül, mindig ugyanarra lehetett használni minden számítógépet, típustól függetlenül. Szövegszerkesztés, programozás, zenehallgatás, filmnézés, majd egyre nagyobb jelentőség jutott az internetezésnek. A számítógépes játékok ekkor még gyerekcipőben jártak és nem létezett gamer számítógép.

Már annak is örültünk, hogyha a legújabb Pentiumon szaggatás nélkül futott a Quake vagy a Need for Speed épp aktuális része. Manapság azonban változtak a felhasználói igények és az alkatrészeket gyártó cégek felismerték, hogy jelentős bevételi forrást jelent a szubkultúraként emlegetett gamer réteg. A régen még csak LAN partyként emlegetett, baráti összejövetelek ma már hatalmas eseményekké nőtték ki magukat. Most már minden alkatrészből létezik egy gamer változat, amit kifejezetten a játékosoknak fejlesztettek ki. Ezek rendszerint sokkal performánsabb kivitelt képviselnek és dizájnban is eltérnek a hagyományos tartozékoktól. Most már szinte minden gamer számítógépben valamilyen RGB LED világít, vagy az alaplapon, vagy a hűtőventilátorokon, esetleg a videokártyán. Ez a dizájn részének számít, ezzel kiemelve a gamer számítógépet a többi közül. A különféle perifériák esetében sincs ez másképp.

Bár akadnak a gyártók kínálatában sokkal visszafogottabb modellek is, hogy azoknak is kielégítsék az igényeit, akik jobban szeretik a letisztult dizájnt. Egy gamer számítógép egyszerűen megvásárolható bármelyik webáruházból, de akik valóban tudják mit akarnak és igazi fanatikusnak számítanak, azok nem sajnálják a pénzt, az időt, energiát és megépítik a saját gépüket egyedileg összeállított alkatrészekből. Ez nem egy egyszerű feladat. Aki nincs otthon az alkatrészek terén, az ne is fogjon hozzá, mivel könnyen pórul járhat a kompatibilitási gondok miatt. Egy adott adatlapba, adott processzorfoglalat van beépítve, ennek megfelelően kell processzort és coolert választani. Nem beszélve a gépházról, amelybe az adott alaplap kerül. A videokártyák mérete is változó, ezért kényelmesen el kell férnie a gépházban. Vízhűtés, vagy hagyományos ventilátoros? Egyáltalán támogatja az alaplap a folyadékhűtést? A vezetékek elvezethetőek esztétikusan a házban?

A videokártya kiválasztása is rendkívül fontos, hiszen ez az egyik legjelentősebb alkatrésze a gamer számítógépnek. Végül is ez az, ami alkalmassá tesz egy gépet, a játékok megfelelő futtatásához. Nem csak asztali számítógépek, hanem már gamer laptopok is kaphatóak, amik szintén rendkívül népszerűnek számítanak manapság, mivel kompakt kivitelben hasonló hatékonysággal rendelkeznek, mint egy asztali számítógép. Ebben az esetben azonban a gyártóknak nagy hangsúlyt kell fektetniük a megfelelő hőelvezetés kivitelezésére. Bármelyikre is essen a választás, az biztos, hogy rendkívüli teljesítményre képesek a mai gamer számítógépek, ami megmutatkozik minden alkalommal a játékok mechanikáján és lenyűgöző grafikáján.