A bőrrák megelőzhető a megfelelő odafigyeléssel

Bőrrák tünetei

Napjainkban is sajnos rengeteg betegséggel kell szembenézniük az embereknek. Ilyen például a bőrrák, ami szabad szemmel könnyen felismerhető, viszont korai stádiumban hatékonyan kezelhetők az elváltozások. Fontos tudni, hogy a daganatok későn okoznak fájdalmas panaszokat, ezért a tünetek megjelenését követően azonnal orvoshoz kell fordulni, nehogy komolyabb baj legyen.

A bőrrák jele lehet, ha huzamosabb ideig, például néhány hétig nem gyógyuló hámló elváltozások vagy növekvő megváltozott felszínű, illetve alakú anyajegyek keletkeznek a testén. Érdemes tudni, ha időben észreveszi, az esetek többségében gyógyítható. Hogyan is alakul ki a bőrrák? Számos más daganatos kórképpel ellentétben kialakulásának oka ismert.

Egészen a gyerekkortól kezdődő sorozatos leégések alkalmával nem regenerálódik a test felülete, az UV-sugárzás káros hatásai az évtizedek során összegyűlnek, és más tényezőkkel közösen hozzájárulnak a megjelenéséhez. A napsugárzás oxidációs folyamatokat kezdeményez, melynek következtében nagy számban keletkeznek szabad gyököknek nevezett párosítatlan elektronokat magukban hordozó molekulák.

Ezek a gyökök a sejtek molekuláihoz csatlakozva károsítják a sejteket, hosszú távon a betegség okozói is lehetnek. Mint bizonyára sokan tudják, a gyermekek felépítése, legyen az belső vagy külső, érzékenyebb, mint a felnőtteké. A szülők feladata, hogy gondoskodjanak a leégés elkerüléséről is. A naptej babáknak rendkívül hasznos lehet, és alkalmazásával akkor is nyugodt lehet, ha a gyermeke hosszabb ideig pancsol vagy esetleg homokozik.

Viszont az ilyen termék egyéves kor alatt nem ajánlott, mivel a még járni nem tudó picik levegőztetése árnyékos helyen, illetve ernyővel, kendővel takart kocsiban egyszerűbben megoldható, mint a nagyobbak esetében. A naptej babáknak szükséges, mert a hőháztartásuk sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, és emellett a nagy melegben a megfelelő folyadékpótlás is elmaradhatatlan. Érdemes a kánikulás időszakokat, valamint a déli és a délutáni órákat inkább a hűvös lakásban, szobában tölteni.