Egyszerű is lehet az izomláz enyhítése

izomláz enyhítése
Izomláz enyhítése

Az egészség megőrzésének egy kulcsfontosságú tényezője a rendszeres edzés megtartása. Azonban megesik, hogy valaki ezt nagyobb kihagyás után végzi el, aminek következtében kellemetlen fájdalom fog jelentkezni az egyes izomcsoportokban. Az izomláz enyhítése ilyenkor merül fel. Amit legelőször el kell mondani, hogy a megelőzés az, amire érdemes leginkább fókuszálni.

A fokozatosság elvének betartása meghatározó, hiszen a fájdalom többnyire annak következménye, ha hirtelen túl sok terhelést kapnak a szövetek, amikben így sok mikroszakadás jön létre. Az így keletkező gyulladások váltják ki a kellemetlen érzést, de van lehetőség ezen segíteni. Az izomláz enyhítése rendszeres nyújtással, megfelelő bemelegítéssel, sőt, körültekintő táplálkozással is elvégezhető. Van még egy további módszer, amire megéri kitérni.

Biztosan jó az izomlázra edzeni?

Ahogy mondani szokták – kutyaharapás szőrével- , ezért aztán ne hátráljunk meg a kihívás elől! Ahogy a másnaposság ellen is érdemes némi italozással küzdeni, úgy az izomlázra edzeni szintén hatásos. A folyamat a következő. Mivel az újabb kutatások már kimutatták, hogy nem a tejsav bomlásából ered a fájdalom, hanem a pici gyulladások okozzák, úgy a vérkeringés fokozásával elérhető a regeneráció magasabb hatásfoka.

A friss oxigén és tápanyagban gazdag vér növeli a sejtek aktivitását, így aztán csökkenti a negatív hatást. Bár érthető módon izomlázra edzeni közel sem kellemes folyamat, mivel minden mozdulat nehézzé válik, de ettől még a végeredmény szinte azonnal megtapasztalható és a felépülés 4-5 napról 2-re csökkenhet.

A kardio edzés otthon végezve is hatásos

Amikor edzésről van szó, akkor a legtöbben valamilyen nagyon speciális gyakorlatsorokat képzelnek el, amiket olykor méregdrága segédeszközökkel lehet elvégezni. Valójában ez nincs feltétlenül így, mert a kardio edzés otthon megoldható nulla költségvetésből is. Nem kell szobabiciklit vagy futópadot vásárolnunk, ugyanis elég, ha megtanulunk helyesen guggolni vagy négyütemű fekvőtámaszt csinálni.

Ha mégis költeni szándékozunk, akkor elég legfeljebb egy ugrókötelet venni, esetleg egy jó cipőt, amiben az udvaron tevékenykedhetünk. Az ízületeket megerőltető futástól függetlenül is van több olyan lehetőség, amivel felpörgethetjük a pulzusunkat. A kardio edzés otthon bármikor és bárki által végezhető.

Miként hat a hengerezés?

Az SMR hengerezés sokak által ismert fogalom, főként azoknak, akik rendszeres jelleggel űznek valamilyen sportot. A tigger pontok fellazítása kiváló hatást gyakorol az elvfásult vagy éppen feszült izmokkal rendelkező testtájékokra. Ebből adódóan, akik aktív életet élnek és az egész nap ülőmunkát végző személyeknek ugyanúgy előnyös a használata.

A működési mechanizmus egyszerű, ami a kompressziós elvet alkalmazza. Azon túl ugyanis, hogy fellazítja az izmokat az adott területen, nyomásra vérszegény helyet képez, majd ezt felszabadítva a véráramlás megnövekedése elszállítja a salakanyagokat és ilyen módon a hengerezés segíti a sejtregenerációt. Érdemes a mindennapok szerves részévé tenni, ami garantáltan eredményes lesz. A szövetek ilyen módon rugalmasabbá és ellenállóbbá vállnak a későbbi hatásokkal szemben.