Hogy állnak a modern asztali PC árak?

asztali PC ár
Asztali PC ár

Amikor az első személyi számítógépek megjelentek, akkor abszolút luxuscikknek számítottak és rendkívül drágák voltak, így csak a cégek és a legtehetősebb magánszemélyek engedhették meg maguknak ezeket az eszközöket. A PC technológia fejlődése azonban rendkívüli mértékben felgyorsult az elmúlt években, és manapság már bárki vehet magának egy számítógépet jóval elérhetőbb áron. Persze a luxusgépek, a teljesítménycentrikus masinák továbbra is drágák, azonban vannak olcsó alternatívák is. Mindig attól függ az asztali PC ár, hogy mennyire erős alkatrészek vannak benne.

Éppen ezért kell mindig úgy PC-t vásárolni, hogy előbb végiggondoljuk mik az igényeink. Ha otthon internetezésre, videózásra, filmezésre keresünk gépet, akkor bármely irodai gép megteszi akár gyengébb i5-ös processzorokkal, átlagos videókártyával, 4-8 GB RAM-al és körülbelül 500 GB tárhellyel. Az ilyen gépekkel remekül lehet internetezni, Office programokban tevékenykedni és egyéb olyan dolgokat csinálni, melyek nem igényelnek komoly erőforrásokat.

Körülbelül 150.000 forint körül PC-k és Notebook-ok is elérhetők ebben a kategóriában. Mi a helyzet azonban, ha fontos számunkra a teljesítmény? A gamerek és a videóvágók, de még a zeneszerkesztők sem ússzák meg olcsón sajnos ezt a történetet. Gamereknek jó videókártya kell, videóvágóknak és zeneszerkesztőknek pedig erős processzor és sok RAM. Az optimális tevékenységhez elég egy közepesen erős gép is általában, melyek 3-400.000 forint körül szoktak mozogni.

Habár nem ez a technológia csúcsa, kezdő szinten a legtöbb multimédiás tevékenységet el lehet végezni ezekkel a gépekkel. Ha azonban a top teljesítményre van szükségünk, akkor az árak rohamosan kezdenek emelkedni. A teljesítménynövekedés ugyanis egy bizonyos pont után nem egyenesen arányos az árral. Ugyanakkora teljesítménynövekedésért a felső kategóriában már dupla, tripla árat kell fizetni. Éppen ezért kerülhetnek a legdrágább gamer PC-k és workstation-ök akár 7-800.000, de akár 1 millió forintba is. Láthatjuk, hogy az asztali PC árak igen változatosak és attól függnek, hogy mennyire jó alkatrészek vannak a gépben.