Mely laptop alkatrészek szorulhatnak cserére?

laptop alkatrészek
Laptop alkatrészek

A megfelelő használat mellett akár 10 évig is lehet egy laptopot használni, azonban gyári állapotban kevés gép éri meg ezt a kort. Ez egész egyszerűen a hordozásból, a használat veszélyeiből adódik, hiszen bármikor megeshet, hogy véletlenül ráöntünk valamit a gépre, esetleg lelökjük az asztalról, vagy egyéb balesetet szenved. A laptopok néhány alkatrésze ezen felül az évek során magától elöregedik, elhasználódik, így azok cserére szorulhatnak a hosszú távú használat érdekében.

A legtipikusabb alkatrész, melyet előbb-utóbb cserélni kell, az az akkumulátor. Minden akksi esetén meg van adva, hogy hány ciklusra tervezték, tehát hány lemerülés és feltöltés van benne. Ez általában 1000 szokott lenni az átlagos akkumulátornál, ami azt jelenti, hogy 1000 lemerülés és feltöltés után már nem fog ugyanolyan jól teljesíteni. A haldokló akkumulátort könnyű észrevenni, mivel teljesen feltöltött állapotból 2-3 óra helyett 15-30 perc alatt lemerül.

Ilyenkor érdemes egy utángyártottat rendelni, és a probléma meg van oldva. Komolyabb problémát jelenthet, amikor a merevlemez kezdi el megadni magát, ugyanis ilyenkor adataink kerülhetnek veszélybe. A modern winchester-ek körülbelül 5 évig működnek problémamentesen, utána viszont jelentkezhetnek az első szektorhibák, olvasási hibák. Ezekre még vannak programok, azonban, ha például megsérül a lemez, akkor cserélni kell a winchestert. Sok egyéb alkatrész is cserélhető egy laptopon.

Ilyen például a kijelző, a billentyűzet, a memória, az alaplap, a hűtőbordák, ventilátorok, valamint egyéb alkatrészek is. Ezekhez azonban már profi szakember ajánlott, ugyanis a laptopokat közel sem olyan egyszerű szétszedni, mint egy PC-t. Számos panelen kell átvergődnünk magunkat sokszor csak azért, hogy egyetlen alkatrészhez hozzáférjünk, és a kezdők hamar elveszhetnek a labirintusban. Ha tehát a laptop alkatrészek közül egy belső alkatrészt kell cserélni, akkor érdemesebb szervizbe küldeni a gépet, hogy profik vegyék azt kezelésbe. Igaz ez a sérült kijelzőkre, házra, billentyűzetre is.