Miért jók manapság a kapu távirányítók?

Távirányító kapukhoz

Ha kertes házban élünk és minden nap ki-be kell állni akár többször is a kertbe, akkor rendkívül sok időt emészthet fel az, hogy mindig kiszállunk a kocsiból, kinyitjuk a kaput, kiállunk a kocsival, majd visszacsukjuk a kaput.

A kapu távirányítók nagy előnye, hogy egy gomb megnyomásával már nyílik is a kapu, mi pedig ki is állhatunk pont időben, majd egy gomb megnyomásával a kapu csukódik is, így nem kell a kocsiból kiszállnunk, mehetünk is dolgunkra. Ez napi szinten sok értékes percet spórolhat meg, amit fontos dolgokkal vagy szeretteinkkel tölthetünk. A modern kapu távirányítók már rendkívül jól vannak kódolva és használatuk nagymértékben biztonságos, praktikus. Minden távirányítót a kódolás teszi egyedivé, hiszen ez biztosítja azt, hogy más ne tudja kapunkat vagy garázsunkat kinyitni.

A távirányítók régebben jellemzően fix kódolásúak voltak, ami egy “DIP” kapcsolós kódbeállítás volt, melynek lényege, hogy a motor rádióvevőjén és a kapu-távirányítón is azonos állásban kellett lenniük a kódkapcsolóknak. Az idő múlásával szinte minden kapu távirányító egyedi fix kódot kapott, majd később az ugrókódos rendszer került a reflektorfénybe, melyek már több szempontból is sokkal biztonságosabbak.

Ezek a távirányítók minden egyes gombnyomás után új kódot generálnak egy bizonyos algoritmus alapján, és a dekódolást csak a kifejezetten a távirányítóhoz gyártott vevő képes dekódolni. Régebben ugyanis a kódok könnyen befoghatók, lemásolhatók voltak és a betörések száma emiatt nagy volt, az ugrókódós megoldás azonban mindezt nagymértékben megnehezítette. Manapság a kapu távirányítók használata egyszerű, praktikus és biztonságos, továbbá rengeteg időt spórolhat meg az átlagembernek a mindennapokban. Az átépítés természetesen kissé költséges lehet, azonban a hosszú távú praktikum mindenképpen megéri az egyszeri befektetést. A modern kapu távirányítók kis helyen, akár egy kulcscsomón is elférnek, tehát mindig nálunk lehetnek, amikor szükség van a gyors bejutásra a kapun!