Milyen Notebook alkatrészekre lehet manapság szükség?

notebook alkatrész
Notebook alkatrész

Rendkívül hasznosak a Notebook-ok a mindennapokban. Van, akinek munkához kell, van, aki szórakozásra, internetezésre, videózásra használja ezeket az eszközöket. Szeretjük a notebook-okat, hiszen hordozhatók, sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy asztali gép, és szinte mindenhova magunkkal vihetjük őket, továbbá folyamatos hálózati áramellátás nélkül is tudnak üzemelni. A notebook-ok azonban pont olyan összetettek, mint az asztali gépek, így hát sok alkatrészre van szükségük, főleg, ha szervizelni kell egy bizonyos modellt.

Milyen notebook alkatrészekre lehet tehát manapság szükség? Nos, a leggyakrabban cserélt notebook alkatrészek jó eséllyel az akkumulátor, a kijelző és a merevlemez. A merevlemez kiemelt prioritással rendelkezik, mivel ezen tároljuk fontos adatainkat, munkáinkat, projekteket, videókat, stb. Ha egy merevlemez meghibásodik, akkor első feladat az adatmentés, majd a merevlemez cseréje.

Hasonlóan szükséges az akkumulátor is, melyek cseréje néhány évente mindig aktuális, ugyanis az akksik elérik a maximális élettartamot, elfogynak a gyárilag garantált töltési ciklusok és az akksi veszít kapacitásából. Ilyenkor érdemes lecserélni. A kijelző azért is gyakori alkatrész, mert ez a gép legsérülékenyebb része. Sajnos a nem megfelelő használat mellett megsérülhet, így pedig a notebook általában nem használható tovább. Ezek persze csak a fő alkatrészek. Ha notebook-unkat bevisszük egy szervizbe, akkor a szakik minden szükséges alkatrésszel rendelkeznek majd, mely a javításhoz kellhet.

Ilyen alkatrészek az alaplap, autós töltő, hűtő ventilátor, burkolatok, műanyag alkatrészek, tartozékok, winchesterek, LCD hátlapok, HDD keretek, átalakítók, CMOS elemek, jack aljzatok, dokkolók, DVD meghajtók, HDD adapterek, stb. A notebook alkatrészek listája igen hosszú, hiszen rengeteg apró alkatrész található a gépek belsejében. Asztali gépeknél könnyebben átlátható, hogy mely alkatrészekre van szükség, azonban notebook-oknál sokszor egymásra rétegezve helyezkednek el ezek bonyolult módon, így a notebook szétszerelését mindig profikra kell hagyni.