Milyen olcsó PC-t érdemes venni?

olcsó PC
Olcsó PC

Általánosságban elmondható az, hogy preferáljuk az asztali PC-ket, ha teljesítményről van szó, ugyanis több hely van az alkatrészeknek, több hely van a hatékony hűtésre, és menőbben is néznek ki a modern gépházakkal felszerelt gépkonfigurációk. Ezzel azonban az jár, hogy a PC-k energiafogyasztása jelentősen nagyobb, mint például egy laptopé. Az olcsó PC-k vásárlása ezért hosszú távon nem túl kifizetődő, mert egy gyenge számítógép nem sok mindenre használható és cserébe viszont sok áramot fogyaszt, továbbá hangos.

Ha egyszerű gépekre van szükség, akkor hagyományos asztali PC-ket nem érdemes vásárolni. Pontosabban a legtöbb fajtát érdemes kerülni, van azonban egy-két olyan, mely még praktikus. A laptopok jobbak a költséghatékony kategóriában, mint az olcsó PC-k és energiatakarékosabbak is, ráadásul mobilisek. Elterjedtek azonban az elmúlt években a mini PC konfigurációk, melyek viszonylag kevés helyet foglalnak és talán az olcsó PC-k legjobb kategóriájába tartoznak.

A GIGABYTE BRIX GB-BACE-3160 számítógép konfiguráció is ilyen, mely igazából egy kis dobozka és kifejezetten arra lett kitalálva, hogy egy asztal tetején üzemeljen, ne foglaljon sok helyet és áramot, és alapvető irodai feladatokat ellásson. Nem kell itt erőművekre gondolni, ezek a számítógépek leginkább netezésre, szövegszerkesztésre, Office programok használatára és egyéb hasonló feladatokra alkalmasak, cserébe viszont praktikusak.

Persze perifériák, mint monitor, egér, billentyűzet kellenek hozzájuk, de ha ezek megvannak, akkor sínen vagyunk. A BRIX GB-BACE-3160 tervezésekor a Gigabyte sikeresen megragadta a lényeget és létrehozott egy ultrakompakt asztali PC-t, melyet elegáns szálcsiszolt fém felülettel és kompaktsággal borítottak, így ez a kis gép kifejezetten ideális megoldásnak számít az otthonokba és irodai felhasználásra. Ezek nem teljesítménycentrikus gépek, hanem olcsó PC-k, melyekkel alapvető számítógépes feladatokat el lehet látni. Körülbelül 30.000 forintért és minimális helyfoglalásért cserébe ez egyáltalán nem rossz üzlet!