Milyen problémákkal érdemes számítógép szervizbe látogatni?

számítógép szerviz
Számítógép szerviz

Habár a modern gépek sok szempontból bombabiztos szerkezetek, megtörténhet néha, hogy a gép szervizre szorul, vagy olyan állapot állt be, melyet a felhasználó egyedül, speciális ismeretek nélkül nem tud megoldani. A számítógép szerviz ilyenkor szükséges lehet, hiszen sokaknak a munkája, megélhetése vagy a szórakozása függhet a megfelelően működő géptől, így érdemes lehet szakértők segítségét kérni, ha egy probléma túl nagy falatnak bizonyul. Sokféle hiba merülhet fel manapság a számítógépek esetében, melyet főképp a vírusoknak és az alkatrészek elöregedésének tudhatunk be. Vannak olyan jellegű problémák, melyek viszonylag könnyen elháríthatók.

Ilyen például az akadozó gép, melynek oka lehet egy szektorhibás winchester. Ezt egy szoftveres vizsgálattal meg lehet oldani. Ha azonban adatmentésre kerülne a sor, vagy egy laptopot kell atomjaira szedni egy hiba kijavításához, akkor mindenképp szervizbe érdemes vinni a gépet. A laptopok különösen bonyolultak, ugyanis tömegnyi panelen kell sokszor átverekednünk magunkat, mire eljutunk a fő alkatrészekhez.

Ezt érdemes a profikra hagyni. Milyen dolgok esetén érdemes még a számítógép szervizt igénybe venni? Adatmentés meghibásodott merevlemez, SSD, Pendrive vagy memória kártya esetében mindig profi eszközöket és egy steril környezetet igényel, melyre otthon ritkán van lehetőség. Előfordulhat az is, hogy egy vírus következtében törölt adatokat kell helyreállítani, vagy újra kell telepíteni a rendszert. Az ilyen jellegű szolgáltatások általában olcsón megoldhatók, és nekünk sem kerülnek túl sokba.

A minden fajta vírus, spyware, malware megkeresése és kiirtása manapság már a vírusirtó szoftverek feladata, azonban ezek hiányában a szerviz is megoldhatja, ha gyanítjuk, hogy kártevők vannak a gépen. Habár fizikailag nem sokszor szokott a gépeknek gondja lenni, az időszakos karbantartást, tápegység cserét és takarítást is rá lehet a szervizekre bízni, ha tőlünk ez távol állna. Ami még az átlag felhasználónak gondot okozhat az az UEFI, BIOS és secure boot beállítása és frissítése, melyre néha szintén szükség lehet. Érdemes tehát ezekkel számítógép szervizbe menni.