Hogyan állítsunk össze olcsó asztali gamer PC-t?

olcsó asztali PC
Olcsó asztali PC

2019 remek évnek számított a számítógépes játékok világában, és jövőre is remek kiadásokra számíthatunk olyan neves cégektől, mint az Activision, Bethesda, CD Projekt Red és még sokan mások. A számítógépes játékokhoz természetesen gép is kell, és az új játékok egyre kevésbé engedékenyek az erőforrásokkal kapcsolatban. Az olcsó asztali PC tehát a gamer kategóriában mindig is nagy kérdés volt, hiszen az olcsóbb gépek gyorsabban avulnak el, mint ha veszünk egyszer egy drága gépet és azt használjuk jópár évig.

Egy full extrás videókártya, amit 5 évvel ezelőtt gyártottak már csak egy ma gyártott közepes kártya szintjét üti meg, ami nem rossz hír, hiszen ha most veszünk kártyát, akkor ugyanazért az árért erősebb hardvert kaphatunk, mint régebben. Az olcsó asztali PC a gamer kategóriában mindenesetre 2020-ban is arról fog szólni, hogy a költségvetés közel felét a videókártyára áldozzuk, a maradékát pedig a lehető legolcsóbb kiegészítő alkatrészekre. A költséghatékony gamer PC titka továbbra is ebben rejlik.

Régen nagy divatnak számított a saját gamer PC összeállítása alkatrészről alkatrészre, manapság azonban sokkal kényelmesebb előre összeállított és tesztelt konfigurációkat vásárolni. A RADIUM cégnél például van erre lehetőség és a belépő kategóriában rengeteg olcsó asztali PC megtalálható gamerek számára. Az intel 9. generációs alkatrészeivel felszerelt RADIUM BOMBER GT például pontosan ilyen. Egy középkategóriás Intel Core i3-9100f processzorral, 8 GB DDR4 RAM-al és egy AMD RADEON RX560 2GB videókártyával lett megspékelve, melyek 150.000 forint alatt igen jó csapatnak számítanak.

Ez egy belépő szintű konstrukció, mellyel a modern játékokat közepes-magas grafikán élvezhetjük. Minél lejjebb megyünk az árak skáláján, annál költséghatékonyabb a gamer PC vásárlása. A teljesítményskála tetején már brutális összegeket kell fizetni néhány extra fps-ért is. Mindenesetre az olcsó asztali PC a gamer kategóriában mindig is elérhető marad, csupán tudnunk kell igényeinket. Ha régebbi játékokat szeretnénk élvezni, akkor az olcsóbb gépek is jók. Ha a modern játékok kellenek 4K-ban max grafikán, akkor mélyebben a zsebbe kell nyúlni 2020-ban is.