Miért jó manapság a házimozi 5.1 rendszer?

házimozi 5.1
Házimozi 5.1

A mozizás régen csak a gazdagok kiváltsága volt, mára azonban bárki csinálhat otthonában egy amatőr házimozi rendszert, mely egy kellően nagy tévével és egy jó hangrendszerrel mozi-közeli élményt fog biztosítani. A házimozi 5.1 rendszer szinte alapkövetelménynek számít, ugyanis az 5.1 hangrendszerek adják meg azt a „surround”, avagy térhatás élményt, melyet a mozi hangrendszerek is biztosítanak, igaz, jóval részletesebben.

A házimozi 5.1 rendszerekben 6 db hangszóró foglal helyet. van egy mélynyomó, mely a szobában tulajdonképpen bárhol elhelyezhető, de érdemes az elöl elhelyezkedő hangszórók vonalába tenni. Elöl található egy középső, valamint két oldalsó hangszóró, és valahol kicsivel mögöttünk balra és jobbra a bal hátsó és a jobb hátsó hangszóró. Ezek teszik ki az 5.1 rendszerek térhatását, és az 5.1 házimozihoz olyan média formátum is kell, mely 5.1-ben lett megkeverve.

Az ilyen formátumok Blu-Ray és egyéb HD formátumokban is elérhetők már, így szinte sosem gond, hogy kedvenc filmjeinket nagy felbontásban, igazi minőségben élvezzük. Az igazi házimozi 5.1-hez manapság már egy okos tévé is hozzátartozik, ugyanis ezek a tévék rendkívül egyszerűvé teszik a média lejátszását akár HDMI kábel, akár online módon tárhelyről vagy streaming szolgáltatás segítségével is. Régen média box-okat használtak a legtöbb házimoziban, mára azonban ez kissé elavult, hiszen a tévék átvették a változatos formátumú médiák kezelését.

Mindenesetre az 5.1 rendszerek megtervezése nem bonyolult, sok cég biztosít komplett 5.1 hangrendszert, köztük például a Sony, Samsung, LG és egyebek. A jó hangrendszer alapvetően lényeges az igazi házimozi élményhez. Sokan mondják, hogy 2.1-es sztereóban is lehet jót mozizni, ami valóban igaz, de mégsem ugyanaz, mint egy 5.1-es rendszer esetében. Mint ahogy az igazi moziban, a házimoziban is nagy jelentősége van a térhatásnak, térhatású effekteknek és annak, hogy a hang, az intenzitás körülvesz minket. A házimozi 5.1-nek valójában ez a lényege, így érdemes ebben gondolkozni.