Mikor lehet szükség PC szervízre?

PC szervíz
PC szervíz

Sajnos a legmodernebb laptopok és számítógépek sem úgy lettek tervezve, hogy örökké tartsanak. Ennek megvannak az okai. Az alkatrészek maguktól elavulnak, de a gyártóknak sem érdeke, hogy egy gép hiperszuper legyen és örökké kitartson, hiszen akkor senki nem venné az új modelleket. Általában 4-5 év után jelentkeznek a modern gépek első komolyabb problémái a megfelelő kezelés mellett is. Ez lehet szektorhibás merevlemez, képernyőhiba, megsérült billentyűzet, akkumulátor élettartamának lejárata és egyéb tényezők is.

A PC szerviz azzal foglalkozik, hogy ezeket a hibákat kijavítsa, továbbá segítsen üzembe helyezni új laptopokat. Ha tehát új laptopunk van, de nem tudjuk hogyan kell rá operációs rendszert telepíteni, akkor a PC szerviz jó hely lehet, hiszen itt megcsinálják ezt a műveletet helyettünk. A szervizben ki tudnak cserélni komplett monitorokat, billentyűzeteket, továbbá szakértelemmel szét tudják szedni a laptopot és számítógépeket, mely nem mindig könnyű feladat. Sokszor megesik, hogy egy túláram következtében a gép néhány alkatrésze megsérült.

A PC szerviz képes diagnosztizálni, hogy mit kell kicserélni, és meg tudják nekünk mondani, hogy például csak a tápegység szorul cserére, vagy a sérülés kiterjedtebb és egyéb alkatrészek is érintettek (például alaplap, videokártya). Számos olyan javítási munkálat van, melyet szintén csak PC szervizben lehet elvégeztetni. Ilyen például a BGA, VGA chipset újragolyózás, videókártya javítás, laptop felújítás és egyebek.

Ha például egy BGA, SMB chipset cseréjéről, akkor a legtöbb szerviz új szetteket rendel és azokat professzionális módon behelyezi a gépbe. Ez az, amit otthon nem biztos, hogy meg tudunk magunk oldani, de a PC szerviz ezért jött létre. Ha úgy érezzük, hogy gépünk nem úgy teljesít, mint kéne: akadozik, lefagy, furcsa hangokat ad, túlmelegszik, akkor érdemes profi segítséget kérni, mivel hosszú távon a meghibásodások károsíthatják az alkatrészeket. A túl meleg üzemhőmérséklet szintén komoly veszélyeket rejt. Ne bízzuk tehát a véletlenre!