Milyenek manapság a mobil árak?

mobil ár
Mobil ár

Az okostelefonok már évtizedek óta velünk vannak, áraik pedig ennek megfelelően változnak is, ahogy inflálódnak a pénznemek és egyre újabb és drágább technológiák kerülnek bele magukba a készülékekbe is. Az Apple készülékek már évek óta túlárazottnak számítanak, hiszen a prémium modellek már félmillió forint körül indulnak a megjelenéskor. A Samsung Galaxy S és Note széria is hasonló vizeken evez már, habár készülékeik még mindig megengedhetőbbek.

Érdemes mindig várni egy kicsit a kiadás után, hogy a mobil árak lejjebb menjenek, ugyanis már ez is jókora spórolási lehetőséget jelent. A Samsung S10 ára jelenleg 270-300.000 forint körül mozog, míg az iPhone XS Max 256 GB-os kiadása továbbra is 380.000 forint. Ehhez képest valamivel megfizethetőbb a Huawei csúcstelefonja, a P30 Pro, mely sokak szerint 2019 legjobb okostelefonja. A 256 GB-os P30 Pro 280.000 forint és szinte ugyanazt tudja, mint a Samsung és Apple cég termékei. A P30 Pro anyaghasználata kiváló, használata pedig kifejezetten ergonomikus, kellemes.

Hardver ügyileg nincs miért tartani, hiszen ebben az árkategóriában a lehető legjobb processzorok és grafikus gyorsítók kerülnek már a telefonokba. A mobil árak egyébként ettől is szoktak magasak lenni. A P30 Pro-ban egy HiSilicon Kirin 980-as rendszerchip ketyeg egy Mali-G76MP10-es GPU társaságában, és a kombó bőven elég erőt szolgáltat igazából bármilyen feladathoz, legyen szó alkalmazásokról vagy játékokról. Ami egyébként a P30 Pro újdonsága, az a dual NPU (neural processing unit), mely már mesterséges intelligenciára támaszkodik számos feladat megoldása kapcsán.

A P30 Pro-ban a kamerarendszer volt az egyik legnagyobb ámulat a megjelenéskor. 280.000 forintért nem csak bivalyerős hardvert, hanem 40 megapixeles kamerákat, RYYB szűrőt, hibrid zoom üzemmódot, 4K 60 FPS videókat és elképesztően szép képeket kapunk. A modern DSLR kamerák lassan kimennek a divatból, hiszen a P30-hoz hasonló okostelefonokkal ugyanolyan jó képet lehet csinálni, és még olcsóbbak is! A mobil árak ettől függetlenül az ilyen modernitások miatt az ég felé kúsznak a prémium kategóriában.